Leden
Bestuur
Gespeelde stukken
Jeugdtoneel
Archief
Fotoalbum
Nieuws
Agenda
Contact
Home

In maart 2009 speelde de toneelvereniging het stuk Fûgels;

 

Oorspronkelijk heet het stuk 'Vogels' en is geschreven door Haye van der Heyden.
Op z'n eigen site zegt hij het volgende over dit eigenzinnige stuk dat in februari 2003 in
première ging:

Vogels

Met Anne-Wil Blankers. Klassiek verhaal met minder klassieke wendingen. Vrouw krijgt iets met de minnares van haar echtgenote. Heeft mij mijn ultieme avond bezorgd wat betreft het kijken naar eigen stuk. Bij een voorstelling in de la Mar zat er een groepje van zeven vrouwen voor me, variërend van 22 jaar tot 75, en die ademden het hele stuk mee. Alles pikten ze op, humor en ernst, effect en subtiliteit. Zelden zo genoten van eigen werk.

Het stuk

In deze relatiekomedie van Haye van der Heyden (oersetting Jikke de Haan) speelt Geertje Wassink een vrouw op leeftijd die na jaren huwelijk verlaten wordt door haar echtgenoot. Opnieuw moet zij haar leven dan richting en betekenis geven. Centraal in Vogels staat het zoeken van mensen naar relaties, en de verschuivende liefdesverhoudingen tussen jong en oud. Een eigentijds stuk met onverwachte wendingen over mensen van nu. Geertje Wassink speelt in Vogels de rol van Justine, Jelle Wesselius  haar ex-echtgenoot Jaap. De rol van Jaaps nieuwe vriendin Linda wordt gespeeld door Jolanda Schokker. Marten Wesselius vertolkt de rol van klusjesman Patrick en Sandra Berger, die van Carla, de vriendin van Jaap en Justines zoon. De regie van Vogels is in handen van Jan Smit

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

In maart 2010 speelde toneelvereniging 'Op nij feriene' Bantega 'Wát in teater'

...OP NIJ FERIENE speelt:

19, 20, 21, 26 en 27 maart 2010 de doldwaze komedie/klucht “Wát in teater” In meerdere opzichten is deze voorstelling bijzonder. “Wát in teater” is een komedie die zijn weerga nauwelijks kent, en is in Amerika en Engeland onder de titel “Noises off” in alle beroemde theaters opgevoerd. Tryater heeft in het verleden het door Tryntsje van der Zee vertaalde stuk met groot succes op de planken gebracht.
Ook in Bantega wordt het stuk groots aangepakt, letterlijk omdat het decor niet in het plaatselijke dorpshuis past. De uitvoeringen vinden plaats in een gezellig aangeklede en verwarmde loods in het dorp. ‘Wat in téater is een van de mooiste maar ook moeilijkste kluchten van het Friese repertoir. “Daarom wordt deze schitterende klucht bijna nooit gespeeld”, aldus regisseur Jan Smit. Hij wilde graag dit stuk als ultieme uitdaging in Bantega neerzetten, want het is volgens hem “Het mooiste stuk wat ik in mijn leven gezien heb”. Buiten het feit dat het een erg moeilijke klucht is, is er ook een erg bijzonder, groot en kostbaar decor nodig is. Het stuk speelt zich zowel voor als achter de ‘coulissen’ af, het immense decor wordt voor dit ‘special effect’ gedraaid terwijl het publiek koffie haalt. Driemaal wordt vanuit een ander perspectief de voorstelling gespeeld, een duizelingwekkende ervaring voor spelers en publiek.

De laatste jaren heeft de toneelvereniging uit Bantega veel succes met haar toneeluitvoeringen. Twee jaar geleden werd een gigantisch succes geboekt met “Ien fleach oer it koekoeksnest”. Vorig jaar werd met het toneelstuk “Fûgels” het hoogste aantal punten behaald van alle deelnemende toneelver. in Friesland bij de STAF tonielkriich. Een bewijs dat Op nij feriene met haar 30 leden en actieve jeugdafdeling tot iets heel moois in staat is.www.toneel.bantega.net
kaarten via opnijferiene@gmail.com

 

 
Het stuk:
Een dolkomisch stuk, spelers in dubbelrollen, klappende deuren, hilarische sketches, Wát in teater heeft het allemaal.
Op 17 maart zullen de genodigden van de Gemeente Lemsterland de try-out van het stuk bekijken in de loods van Hette Wever in Bantega.
Daarna is het vrijdag de 19e tijd voor de première, waarbij Op Nij Feriene zich waagt aan locatietheater. De grote loods is omgebouwd tot 'smûk' theater, met een groots decor, een tribune met stoelen en een gezellig bargedeelte. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een sfeervol avondje toneel wat bij vlagen doet terugdenken aan de beroemde stukken met Piet Bambergen of John Lanting.
Heel wat anders dus voor de toneelvereniging uit Bantega, die de afgelopen jaren ook juist met serieuzere stukken opzien baarde. Ieder jaar is er weer een andere uitdaging en volgens regisseur Jan Smit is dit het mooiste stuk wat hij ooit zag (in de uitvoering van Tryater), dus wilde hij bij zijn afscheidsjaar in Bantega eens wat bijzonders op de planken brengen.
 
Het stuk, Wát in teater, is eigenlijk een toneelstuk in een toneelstuk. Het verschrikkelijke stuk 'neat om it liif' wordt gespeeld door een groepje toneelspelers onder leiding van een 'hollandse' regisseur. Het stuk wat zij opvoeren is typisch zo'n stuk waar jonge meiden rondrennen in ondergoed, oude mannen hun broek laten zakken en vele deuren open en dicht vliegen. De locatie is gesitueerd op een oud 'boerenspultsje', waar zich de drie
verschillende bedrijven afspelen. In het eerste bedrijf zien we de generale repetitie, terwijl de spelers eigenlijk nog steeds niet toe zijn aan hun première.
De schaal met harinkjes speelt een sleutelrol. Een maand later, zo zien we in het tweede bedrijf, wordt een matineevoorstelling gegeven. Nu zijn de rollen omgedraaid en zien we de spelers achter de schermen. Het derde bedrijf tenslotte is zo'n beetje de laatste voorstelling, iedereen heeft er wel zo'n beetje genoeg van. Het stuk is goed voor een behoorlijke dosis slapstick, publiek en spelers worden constant op het verkeerde been gezet. Een heerlijk avondje toneel, bij het naar buiten lopen verzucht u vast: 'Wát in teater!'


 

Regie: Jan Smit, Beetsterzwaag.
Spel:   Jelle Wesselius, Geert Schokker, Jannie Kroes, Marten Wesselius, Amarens Kroes, Albert Fabriek, Jan Germ de Jong, Sandra Berger en Ankie van Sambeek.
Decor: Joop de Vries, Chris ter Heide, Jan Klijnstra, Albert van der Molen, Teun Zijlstra.
Locatie: Hette en Lykeltsje Wever, Bantega Grime: Jolanda Schokker, Trees de Vries en Joekje Schaap. Sponsors: Kooystra Proffessioneel, Rabobank ZW-Friesland, Lyaemer Wonen, Melchers & de Jong.

 

© Bantega.net, alle rechten voorbehouden donderdag 17 oktober 2019